Ondrovo.com

Remostat

Remostat je regulátor výkonu remosky. Remoska, v žádné verzi, nemá nastavitelný výkon, jediná regulace spočívá v PTC efektu topného tělesa. Většinou to stačí, ale když peču chleba a hodně vyběhne, vršek má tendenci se připalovat. Díky remostatu můžu po prvních cca 20 minutách výkon ubrat na 3/4 až 1/2 a nechat chleba pozvolna dopéct. Regulace výkonu se uplatní i při jiných receptech, např. u zapečené zeleniny, francouzských brambor atd.

Díky tomu, že remoska používá odporové topné těleso s poměrně pomalou odezvou, úplně postačí pomalá regulace pomocí PWM. Střída je efektně znázorněna blikající LED i přímo doutnavkou na vypínači. Klasický triakový regulátor, jaký se používal k vrtačce, by pochopitelně také fungoval.

Moje první verze remostatu používala klasický 555 s potenciometrem, který spínal SSR, ale obvod nebyl úplně spolehlivý. Nová vylepšená verze vypadá zvenčí stejně, ale obsahuje STM8S103. Je to kanén na vrabce, ale tyto moduly jsou velmi levné a na podobně jednoduché projekty přímo stavěné. STM8S103 má ADC a PWM, nic víc není potřeba. Napájení je řešeno čínským modulem Hi-Link s pojistkou.

Zařízení je zabudované do instalační krabice se zásuvkou, bypass vypínačem (umožňuje dva režimy, plný výkon a teplota dle nastavení), potenciometrem s knoflíkem, a červenou LED, která bliká v rytmu PWM. Gumové záslepky jsem nahradil hezčími, vytištěnými na 3D tiskárně.

Ke stažení